Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25 Ocak 2014 Cumartesi

ŞEBEK MUFFİNLER


Kızım için yaptığım şebek muffinler. Bu süslemeyi yapmak için lazım olan ''Back Oblaten'' türkçesini bilmiyorum. İnternetde ingilizce karşılığını bulabildiğim sadece ''Wafer Papers''. Kendim Almanya'dan almıştım.  Bazı alman kurabiyelerde, özellikle noel kurabiyelerinde kullanılır. Yuvarlak ''Oblaten'' lerin üzerine hamur koyulup pişirilir, undan yapılan yenilebilir bir malzemedir. Bu tarif eminim çoçuklarımızın çok hoşuna gider....

12-14 adet muffin
Malzemesi
3 yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı süt
yarım su bardağı sıvıyağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 çorba kaşığı kakao
2,5 su bardağı un

Süsleme için:
50 gr çikolata
30 adet Backoblaten (Wafer Papers)
1 kürdan

1. Yumurta, tozşeker, süt, sıvıyağ, vanilya, kabartma tozu ve kakao'u derin bir kaba alıp iyice çırpın. Üzerine elenmiş unu azar azar ilave ederek yedirin. Hamurları küçük kağıt kalıplara paylaştırıp önceden 170 dercede ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Fırından çıkarıp soğmaya bırakın.

2. Çikolatayı benmari usulü eritin. Muffinlerin her iki tarafına kulak yapmak için çizik atın. Back Oblatenlerden 10 tanesini ikiye bölün. Bu yarım dairelerden şebeklerin kulaklarını yapıcağız. Kürdanı erimiş çikolataya batırıp 10 tane Back Oblaten'e gözler çizin. Kalan son 10 Back Oblaten'e burun delikleri ve ağız çizin. Çikolatanın kuruması için biraz bekletin.

3. Kalan çikolatayı muffinlerin üzerine sürün ve kurumadan ilk önce gözleri çizdiğimiz Back Oblaten'leri yapıştırın. O Back Obaltenin yarısınada tekrar çikolata sürün. Onun üzerine gelicek şekilde ağızı çizdiğimiz Back Oblatenı yapıştırın. Son olarakda çizik attığımız yerlere yarım daire Back Oblatenleri yerleştirin. Küçük maymuncuklarımız servise hazır...


20 Ocak 2014 Pazartesi

TAHİNLİ KURABİYE


Canim Sümeyye'nin o nefis kurabiyelerin tarifi....

Malzemesi
1 paket yumşamış margarin
1 su bardağı  pudra şekeri
1 yumurta
1 çay bardağı tahin
1 fincan ceviz ( toz halinde)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
aldığı kadar un

Üzeri için:
Kayısı marmelatı
Hindistan cevizi

1. Yumşamış margarin bir kaba alınır ve üzerine pudraşekeri ile yumurta ilave edilir ve güzelce yoğrulur. Kalan malzemeler ve aldığı kadar un ilave edilip tekrar elde yapışmayana kadar yoğrulur.

2. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve oval şekli verilir. Önceden ısıtılmış fırında 180 derece üzeri pembeleşene kadar pişirilir.

3. Kurabiyeler hafif soğduktan sonra üzerlerine kayısı marmelatı sürülür ve bir kase hindistan cevizine batırılır. İyice soğunca servis edilir... Afiyet olsun!

10 Ocak 2014 Cuma

PATLICANLI KÖFTE



Malzemesi
1 kilo patlıcan
1/2 kg kıyma
1 soğan
3 tost ekmeği
2 domates
1 yumurta
1/2 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kimyon
tuz, karabiber
2 kaşık margarin
salça
Kızartmak için sıvıyağ

1. Patlıcanları alacalı soyup uzun uzun dilimleyin. Acısını çıkartmak için tuzlu suda bekletin. İyice dilimleri süzün ve kurulayın. Sıvıyağı kızdırın ve patlıcanları kızartıp havlu kağıt üzerine alın.

2. Kıymayı bir kaba alın ve üzerine ince ince kıydığınız soğanı, tost ekmeğini, yumurtayı ve ince kıyılmış maydanozu ilave edin. Tuzu ve baharatlarıda ilave edip yoğurun. Harçdan köfteler yapıp 1 kaşık margarinde kızartın. Köfteleride kağıt havlu üzerine alın.

3. Köfteleri kızartılmış patlıcanlara sarın ve borcama dizin. Üzerine soyulmuş ve dilimlenmiş domatesleri dizin. Salçayı suda eritip köftlerin üzerine gezdirin. Kalan margarini üzerine dağıtın ve 200 derece ayarlı fırına 10-15 dakika sürülün.

5 Ocak 2014 Pazar

SEBZELİ TART



Bildiğimiz klasik hamurişlerine değişik bir alternatif, bol vitaminli, sebzeli bir tart tarifi...

6 kişilik
Malzemesi
yarım paket (125 gr) margarin
2 su bardağı un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tutam tuz
Üzeri için:
1 soğan, 2 kabak
2 patlıcan, 2 domates
2 sivri biber
1 salçalık kırmızı biber
biraz sıvıyağ
gerekirse 1 çay bardağı su
2 dal maydanoz, tuz

1. Margarini oda sıcaklığında yumşatın. Unu  derin bir kaba alıp ortasını havuz gibi açın. Tuz, margarin, yumurta ve kabartma tozunu ilave edip düzgün bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini nemli bezle örtüp buzdolabında 20-25 dakika bekletin.

2. Patlıcanları alaca soyup tuzlu suda bekletip acısını çıkartın. Domatesleri, kabakları ve patlıcanları küçük küçük doğrayın. Soğanı ve maydanozu kıyın. Sivri biberleri ve salçalık kırmızı biberleri doğrayın.

3. Sıvıyağı tavada kızdırıp soğanı pembeleştirin. Sivri biber ve salçalık biberi ekleyin. Patlıcan ve kabakları ilave edip hafif kavurun. Domatesleri ekleyin ve hafif koyulaşıncaya kadar pişirin. Tuz ve gerekiyorsa suyu ilave edip sebzeler iyice yumşayıncaya ve suyunu çekinceye kadar pişirin.

4. Hamuru merdane ile açıp yağlanmış tepsinin dibine ve kenarlarına parmağınızla bastırarak yayın. Üzerini çatalla  yer yer delin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin.

5. Tartı fırından alıp üzerine sebzeleri ekleyin. Kıyılmış maydanozla süsleyip servis yapın.
Farklı bir tat için: Tart piştikten sonra üzerine 2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri serpip tekrar fırına verin ve peynir eriyinceye kadar pişirin.