Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30 Haziran 2010 Çarşamba

ESPRESSO - KARAMELLİ KEK


Bu keki ila ki espresso ile yapmak şart değil. İsteyenler normal neskafe ile hazırlaya bilirler. Marketlerde değişik markaların karamelli çikolataları var. İkram ettiğim kimseler genelde hazır keke benzettiler. Kıvamı oludça yoğun, o yüzden tarifde ''hamur kek kalıbına dökülür'' demiyorum sürülür diyorum, kıvamı aynı çokokrem gibi. Kahveyi sevenlere tavsiye ederim.

8 - 10 kişilik

Malzemesi
1 paket margarin
1 su bardağı tozşeker
1 tutam tuz
4 yumurta
2,5 su bardağı un
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
3 tatlı kaşığı suda çözülen hazır espresso kahvesi
1-2 çorba kaşığı süt
1 paket (100gr) karamelli çikolatası

Sos için:
2-3 tatlı kaşığı suda çözülen hazır espresso kahvesi
1 çorba kaşığı kaynar su
4-5 çorba kaşığı pudra şekeri

1. Margarin oda sıcaklığında yumşayana kadar bekletildikten sonra mikserle yüksek hızda iyice krema kıvamına gelene kadar çırpılır. Tozşeker ve tuz ilave edilir ve birbirine iyice yedirilir. Yumurtalar teker teker ilave edilirken mikserle çırpılmaya devam edilecek.

2. Un ve kabartma tozu ellenerek ilave edilir. Hamur ikiye bölünür. 1-2 çorba kaşığı sütle suda çözülen hazır espresso kahvesi karıştırılır ve ikiye böldümüz hamurun yarısına ilave edilir.

3. Yağladımız veya yağlı kağıt serdimiz kek kalıbına kaşık yardımı ile hamur değişerek yani bir beyaz hamurdan, bir kahveli hamurdan sürülür. Her kat arasına bir kaç tane karamelli çikolata serpiştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece ayarlı fırında yaklaşık 1 saat pişer.

4. Kekimiz fırından çıkıp, iyice soğduktan sonra sosu hazırlanılır. Suda çözülen hazır espresso kahvesi, kaynar su ve pudra şekeri iyice karıştırılır. Sos koyu akıcı bir kıvama gelince hemen kekin üzerine sürülür. Bu sosda biraz ellimizi çabuk tutmalıyız çünkü çabuk donuyor. Sosumuz donduktan sonra kekimiz servise hazır oluyor. Afiyet olsun.

19 Haziran 2010 Cumartesi

YER ELMASI SALATASI




Hiç yer elması yedinizmi? Ben maalesef çok geç keşfedim. Çok hafif bir tadı var. Fosfor, demir, kalsiyum ile A ve C vitaminleri açısından zengin olan yer elması, pişmiş yada çiğ olarak yenilebiliyor.

4 kişilik

Malzemesi
yarım kg yer elması
yarım su bardağı çekilmiş ceviz içi
1 havuç
yarım çay bardağı zeytinyağı
yarım limon suyu
tuz, pulbiber


Yer elmasını temizleyin. İnce ve uzun çubuklar şeklinde doğrayın. Salata kasesine alın. Üzerine cevizi serpiştirin.
Havucu rendeleyip salataya ilave edin ve harmanlayın.
Zeytinyağı, limon suyu, tuz ve pulbiberi ilave edip tekrar harmanlayıp servis yapın.

7 Haziran 2010 Pazartesi

PİZZA


Pizzayı kim sevmez ki? Yani ben tanımıyorum. Üzerinde bol bol kaşar olsun mmmhhhh. Hadi size kolay gelsin...

7-8 kişilik
Pizza hamuru:
3,5 su bardağı un
yarım (25gr) yaş maya
1 su bardağı ılık su
yarım çay kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı tuz
Pizza sosu:
5-6 domates
2 diş sarımsak
kekik
tuz
Üzeri için malzemesi:
2 kuru soğan
yarım çay bardağı sıvıyağ
5-6 tane siyah zeytin
2 sivri biber
1 konserve mantar
5 dilim salam
1-2 su bardağı kaşar peynir rendesi

Yapılışı:

1. Mayayı ve tozşekeri ılık su ile ezip, 15 dakika bekletelim. Yeterince tuz ve unun yarısını yavaş yavaş ilave edip, iyice karıştıralım. Geri kalan unu da yavaş yavaş katıp, yoğurmaya başlayalım. Hamurun ele yapışması bitince, hamuru yoğurma kabından alıp, içini sıvıyağ ile yağladığımız bir kaba koyalım. Üzerini nemli bir bez ile örtüp mayalanmasını bekleyelim. Mayalanan hamuru tekrar yoğralım. Büyük boy kare fırın tepsisini yağlayıp, açtığımız hamuru tepsiye yerleştirelim.

2. Domatesleri soyup robotdan geçirip püre yapalım. Kısık ateşde hafif pişerelim. İçine tuz, kekik ve ezilmiş sarımsak ilave edip ateşden alalım. Ilınınca hamurun üzerine sürelim.

3. Soğanları piyazlık, sivri biberleride ince ince doğrayalım. Sıvıyağı tavada ısıtıp soğanları pembeleştirelim, biberleri de ilave edelim. Hafif soteledikden sonra ateşden alalım. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkartıp 2-3 parçaya dilimleyelim. Mantarları da ince ince dilimleyelim. Salamları kare şeklinde keselim.

4. Biberli soğanları, zeytinleri, salamları ve mantarları soslu hamurun üzerine serpiştirelim. En son olarak da kaşar rendesini serpelim. Önceden ısıtılmış 200 derece ayarlı fırında 15-20 dakika pişirelim. Pizzayı kare kare kesip sıcak olarak servis edelim. Afiyet olsun...